Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2007 15:56 - Рекламата- това така необходимо зло
Автор: happybusiness Категория: Бизнес   
Прочетен: 5616 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2007 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди известно време взех твърдо решение- отказвам телевизията! Причините за това ми решение бяха прости и чисто лични. Основната беше, че каквото и да е (предаване или филм), в които и да е часови пояс да се случи да гледам създаваше натрапчивото неприятно усещане на душевна празнота. Иначе казано започнах да се чуствам виновен за загубеното време, прекарано пред телевизора.
Времето, което аз пркарвам искам или не пред телевизора е между 19:30 и 23:30 през седмицата, между 9:00 и 13:00 през почивните дни и по някои и друг час след обед през съботите и неделите.
И тъи като на всеки 15-20 минути има рекламен блок любимо занимание напоследък ми стана да се опитвам наистина ДА ВИЖДАМ И ЧУВАМ рекламите.
За мой ужас и съжление неприятното усещане беше многократно по силно, от това при гледане на новини и филми, но за моя радост емоцията беше съвсем различна. Започнах да се опитвам да разчета скритото послание на рекламите. И ето какво ми казват различните реклами:
1. Рекламата на Bonux  с малкото момче, чийто баща е забравил карнавалния костюм.
Бащата на това дете е типичния средно статистически мъж на средна възраст- отегченият му вид ясно говори, че "една събота или неделя има човек и вместо да си гледам мача или да отида с Пешо за риба сега трябва да кисна на тоя тъп рожден ден, щото мойта трябвало не знам каква си да прави и тя имала право на лично време. Като гледам тука само майки има и май само аз съм нещастника, дето не е успял да се откачи. И поне костюма на детето да беше приготвила вместо да се кокори срещу огледалото. Ама я да наклепам малкия със сладолед да видим дали ще ме прати пак следващия път! " А леля Мария поглежда към нещастния човечец след като си облизва пръстите с такъв поглед, че ясно си личи какво си мисли: " Ееех, ма как не се свършиха тия нещастници беее! Аз мислех ,че моя е мухльо ама като го гледам тоя, язък за жена му! То бива бива ама това на нищо не мяза! И сега като се прибере ще се изтегне да зяпа по телевизора а жена му ще се трепе да пере дрехите на детето! Аман от смотаняци. Сигурно и прах за пране нямат у тях!"
2. Рекламата на Nokia - Имам нещо в джоба си!
И аз имам нещо в джоба си щото е скъсан и тъкмо си го преместих от другия крачол. И то си има око. Грижа се за него като го пипам и то пораства. То е нещо живо. Имам нещо в джоба си!
3. Рекламата на Макдоналдс- Различни вкусове се превличат
Тази реклама показва ясно, че има бащи-сводници! С радост ще даде да опъне дъщеря му всеки без значение как изглежда, стига да му донесе нещо за ядене( а ако донесе и пиячка може и майката на Симона да го отнесе)!
4. Лекарството против газове
Добре. Премахва газовете. Ясно се вижда на картинката, че мехурчетата изезват. Ама защо не казват какво се случва след това? Според един от основните закони нищо не се губи- просто минава от едно състояние в друго. И ако е така какво точно се случва с тези газове? Ако просто си излизат като такива то тогава логично следват рекламите за ароматизатора, който все е свършил, или за праха за пране с ароматизатор, който не позволява дрехите да приемат неприятни миризми. Ако излизат през устата тогава е лесно- едно "Пардон! Малко просташко пада ама човещинка!" и две дъвки Орбит ще свършат работа. Ако въпросните газове, посредством лекарството, пороменят агрегатното си състояние и се превръщат в течност- т.е. следва разстройство. И затова логично в рекламния блок попада рекламата против диария- едно толкова самотно занимание. (Сякаш като ни е наред стомаха ходим групово по голяма нужда!) Затова и човекът с подут стомах като излети се приземява с цъфнал клон- цветът срещу неприятните миризми, листста за да се поизбърше.
 5. Рекламата на каймата "Митко от малък такава не яде!"
Идеята е клипът да покаже, че снаата е сготвила с купената кайма и лъже нагло като дърта циганка свекърва си. Добре! Ама като е сготвила с купента кайма защо същата тази кайма цяла целеничка неразопакована стой върху наредената вече маса?!?! Значи или рекламата лъже и снаата е сготвила сармичките с каймата на митковата майка, или снаата наистина е сготвила с купената кайма и нарочно държи един пакет, за да може след като се наобядват да я изплющи като скрита терца майорна самодоволно на масата и да им разбие представите!
6. Рекламата на Райфайзен банк-" Какво ново"
Срещат се двама приятели и след двайсет години и единственото важно нещо, което се е случило в живота на брадатия е "Райфайзен имат еди какава си лихва!" Ако това са клиентите на райфайзен - мерси! В моя живот се случват по-важни неща! А за рекламата на същата банка, показваща малоумната служителка, издаваща маймунски звуци нямам коментар. По това си приличат великите и безумните неща- оставят те безмълвен. Райфайзен успяха два пъти да ме оставят безмълвен с безумните си реклами. Оставам с надежда че ще успеят и чрез нещо свястно да го направят!
Това е само малка част от простотията идваща от рекламните блокове. Доста плюнки се изплюха срещу чалгата, че опорочавала. Започнаха да слагат точки за предпазване на различи възрастови групи от зловредното влияние на филми с порнография и насилие. Като гледам рекламните блокове си мисля, че безумните реклами са много по-вредни и опасни за душевното здраве на хората. Защото освен, че ни какзват какво трябва да си купим ни казват и какви трябва да бъдем, макар и по косвен, но натрапващ се начин. И вредата от малоумни реклами е много по- голяма от стандартен холивудски филм в 20:00 часа, защото малоумното послание на филма трае само час и половина, а идиотските внушения на рекламите получаваме ежедневно, през 20 минути, 365 дни в годината. Като лекарство за пормиване на мозъци и без лекарско предписание.


Тагове:   необходимо,


Гласувай:
0



1. olive - Аз затова не гледам телевизия от ...
28.10.2007 19:39
Аз затова не гледам телевизия от има-няма 8 години вече....:) Замествам с интернет когато има време, Но там поне сама си избирам с какво да се облъчвам и му врътвам кранчето ако не ми хареса.
Поздрави.
цитирай
2. estrella - Разби меее
28.10.2007 19:40
хахаххаха за митковата майка и това в джоба ти, дето се грижиш за него, има око и растееее хахахахахахахахаххахаах
цитирай
3. dyjdovnik - Хареса ми!
28.10.2007 20:21
И без подробния разбор на различните типове реклами, само последното изречение ме спечели. Лекарство - може би, без предписание - несъмнено! :-)
цитирай
4. anotherone - Всяко зло за добро
28.10.2007 20:22
Защото използвайки определен праз за пране, рамотавайки нещо лишено от каквито и да е енергиини качества между зъбите си, ипотекирайки къщата на мама и тате за пари с безмилостни лихви и изплащания цяааал жии-вооот (мелодията към последното е от Фамилия Тоника ;), ние, потребителите, оправдаваме консумативното си поведение. Така беше по тиливизорааааааа!
Да, по-гадни л***а са рекламите от филмите сплосък сюжет, но те движат икономиката, определят търсенето и предлагането, купуват нови коли и плащат заплата на баба Тинчи, чистачката на студиото за новини.
И на финалната права- една реклама, която ме хвърли в тъча: Ипотечни кредити с лихва само ен процента, но потребителите пак стигат до стълбището да живеят. Пред собствения си дом.
цитирай
5. анонимен - vasilisqnis
28.10.2007 20:45
daaa,prav ste.....kade sa zlatnite godini na BG-televiziqta,
kogato imasche samo edna reklama mesechno .....
dori si q spomnqm "sutrin chascha mlqko,na obqd chascha mlqko,vecher pak chascha mlqko"....mislq che besche na Serdika"!!
цитирай
6. анонимен - vasilisqnis
28.10.2007 20:54
taka ili inache televiziqtq kato mediq schte izchezne....
no mafiqta ne,toest reklamite de.
predi kogato televiziqta besche edna,reklamata saschto gonesche tazi broika...dori si q pomnq"sutrin chascha mlqko,na obqd chascha mlqko,vecher pak chascha mlqko"!!kratko i tochno-bravo"serdika"!
цитирай
7. анонимен - напълно си
28.10.2007 22:53
прав! Имало някакви програми, с които се отърваваш от рекламите, но не знам дали у нас ги има...
цитирай
8. aseng - Поздрави за поста!
28.10.2007 23:19
Явно не само аз смятам рекламите за по-малоумни/вредни за психиката и от кеча:). Просто рекламата се очаква да показва (предполагаемо) реалните качества на даден продукт-а ставащото във филмите е известно, че се случва "на кино", така че внушенията от рекламите са не по-слаби.
Само ако знаехме и какво мопже да се направи по въпроса, цена нямаше да имаме:)!
цитирай
9. zari - Всичко изброено от Вас си един
29.10.2007 07:42
"хепи бизнес" по нашите ширини...
цитирай
10. julllinkata - :)
06.02.2008 02:32
http://julllinkata.blog.bg/viewpost.php?id=87171
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: happybusiness
Категория: Бизнес
Прочетен: 80425
Постинги: 15
Коментари: 71
Гласове: 189
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930